Tuesday, 31 August 2010

kad raya untuk wawa

kad raya gua..amacam?

Wawa, kalau gua dengar bapak lu cakap lu tergolek-golek gelak kat rumah tengok kad raya yang gua bagi kat lu ni siap lu nanti..susah payah lepas sahur tadi gua buat untuk lu tau.. bukannye gua kedekut nak beli kad raya untuk lu orang,tapi kat sini nak beli kad raya kat celah mana? kad raya ni memang special edition untuk lu adik-beradik, lu cari kat mana pun takbleh dapat yang macam ni(gua siap tagged lu orang lagi kat gambar tu)..iskandar & hakim, kalu lu orang gelak tak hengat toksah harap la tahun ni nak duit raya dari gua..

Friday, 27 August 2010

saya nak jadi pilot cikgu

since gua sekolah lagi memang cita-cita gua nak jadi pilot..seingat gua sejak dari darjah 1 sampai la darjah 6 cikgu sekolah mesti tanya pasal cita-cita bila besar nanti.siap buat karangan lagi..lu orang pun tau la budak baru umur tujuh tahun,ape la sangat yang diorang tau..jawapan faveret confirm jadi cikgu,doktor,polis,askar dan macam-macam lagi jawapan merepek budak darjah satu..bila gua pikir balik memang kelakar..rasa macam nak pegi sekolah semula tengok gelagat budak-budak umur 7 tahun tu..tapi tu dah jadi part of silibus pembelajaran untuk peringkat umur macam tu. mungkin sebab diorang nak tanam minat budak-budak suruh depa belajar betol-betol agaknye..

walaupun gua tak berapa setuju dengan sistem pendidikan dan silibus pembelajaran KBSR yang ada sekarang,tapi gua terpaksa jugak la pegi sekolah yang menerapkan sistem yang macam tu..kalau nak ikutkan hati, gua nak suruh bapak gua anta gua pegi sekolah kat uk..tapi gua agak sebelum kena penampar jepun dengan bapak gua,baik gua siap-siap pegi  sekolah..

masa mula-mula kelas darjah 1 dulu kalau cikgu gua tanya bila besar nak jadi apa,dengan confidennye gua jawab "saya nak jadi pilot cikgu"..member-member dalam kelas ushar semacam je.pergh..sekor-sekor tercengang, pilot tu menatang ape.gua buat muka bangga je..gua saje je pancing,nak tengok ader lagi tak budak-budak lain yang nak 'up' lagi dari cita-cita gua.tapi yang lain semua merepek, ada pulak nak jadi power rangers,flashman, suria perkasa hitam dengan gaban.kepala hotak lo orang la.tu la, banyak sangat tengok tv cerita jahanam macam tu..cikgu gua lu toksah cerite la,sikit punya respek kat gua..level of thinking gua lagi advance dari bebudak lain yang sebaya dengan gua..

jawapan yang sama jugak la gua bagi setiap tahun sampai la masuk darjah 6...lu orang jangan tak pecaya plak..sumpah memang gua nak jadi pilot pon.then untuk merealisasikan impian gua tuh,dari kecik lagi gua dah baca buku-buku ilmiah pasal aircraft, jet, helicopter dan roket ni..dalam umur gua 9 tahun gua dah boleh cerite kat member-member sekolah gua macam mana besi ni boleh terbang..maka terloponglah mulut sekor-sekor bila dengar cerita gua..mana taknye,dari prinsip bernoulli sampai la ke aerodynamic.siap dengan formula-formula pelik semua keluar..

lepas spm gua pun dah mula carik info pasal flying academy ni..ape jadi sekalipun gua kena jadi pilot jugak,kalau tak mana gua nak letak muka.nanti kalau jumpa member darjah 1 dulu gua nak sembang ape dengan diorang.takkan la nak cakap gua keje jual ticket airasia kat kL,lu jangan kasik drop gua beb..then masa tu plak gua dapat offer sambung belajar,gua takde choice. lagipun duit tak brapa nak ada.gua dah survey flying academy tu punya yuran, kira-kira gua boleh beli sebijik fokker F50 yang firefly pakai skarang nih.cilakak betol! lu ingat bapak gua keje cop duit ker?

tapi niat gua nak jadik pilot tu still membara lagi..gua kena buat sesuatu..penat jugak gua perah otak pikir bisnes haram ape yang gua nak buat time student ni,hmmm..time tu plak orang sibuk dengan MLM..lantak korang la..banyak option lain lagi kot.lagipun gua mana ada masa nak pegi sembang-sembang kat mamak pasal bisnes MLM ni.bilanye pulak gua nak pegi belajar bawak kapal terbang.

TPTPN(bisnes along paling mashyur zaman sekarang)....

"tahniah,pinjaman anda telah diluluskan dan anda perlu membayar semula pinjaman tersebut secepat mungkin sebaik sahaja anda tamat pengajian"

ayat yang last tu gua tak berapa sedap nak dengar...cekik darah betol along ni.riba 3percent tu haram korang tau tak! tu la...dulu suruh pegi kelas fardu ain' lu orang memonteng..

tapi nak buat macam mana,janji gua bleh jadi pilot..nanti dapat gaji gua pulang balik duit lu orang tu..dalam ati gua cakap,"gaji first month gua nanti pun dah cukup nak bayar utang lu tu"...ape ada hal..

story gua lepas ni memang hidden version sejarah idop gua.takde sape-sape pun yang tau pasal ni malainkan gua sorang je,family gua lagi la tak tau..saja gua nak buat suprise,tetibe je bawak balik heli parking kat depan rumah bila gua dah dapat pilot licence nanti..lagipun gua nak jadi pilot mana boleh kecoh-kecoh..nanti karang ramai pulak awek yang tak sengaja tinggal no phone kat meja gua..tak pun budak-budak junior buat-buat terlanggar gua dekat canteen dengan harapan dapat kapel dengan bakal abang pilot..tak hensem takpe,janji abang keje pakai kemeja putih bertali leher sambil kepit hat kat ketiak siap dengan rayban polaroid itam and the most important part is awek-awek stewardess yang gua tak payah cerita la dia punya hot,follow je blakang gua time kat airport.

dengan excitednye gua pun terus apply utk jadi part time student kat Malaysian Flying Academy Ground School  Batu Berendam Melaka.dan bermula saat tu,gua bergelar cadet pilot..berjanggut jugak la nak abeskan course dia,dalam 18bulan..dalam 18bulan tu jugak la macam-macam benda gua belajar,daripada kelas teori,undang-undang,buka pasang engine, simulation sampai la ke praktikal..part last ni yang paling best,sebab gua dah boleh bawak kapal terbang sendiri..

masa part time jadi cadet pilot tu gua struggle jugak la.mana taknye,masa tu gua student lagi,belajar kat kL pulak tu..gua ulang alik naik motor je kL ke melaka tu..pukul 8 kelas kat kL,pukul 11 pulak kelas kat melaka..fuhh!! sendiri mau ingat la,hari-hari pacak ke melaka. masa tu pun gua dah praktikkan ilmu penerbangan diatas jalan raya..gua rasa bawa moto pun dah macam bawa single-piston engine piper tomahawk je..tapi position badan je lain..bawak sambil terap atas seat. part ni memang takde dalam silibus penerbangan.course rempit ni gua belajar kat tengah highway kat seremban je..

genap 17 bulan stengah,setelah semua paper gua pass..(semua paper dapat 40/100), yang tinggal cuma praktikal untuk terbangkan pesawat piper senecas twin piston engine. gua kena bawak twin engine nie sebab gua ambik CPL/IR.commercial pilot licence with instrument rating..gua nak bawak 777 nanti bro..tapi kalau dapat bawak airbus330 pun dah kira ok dah.gua bukannye nak keje dengan firefly bawak fokker F50 dengan engine propeller tu.lu orang jangan kasi drop gua beb.kalau lu orang nak tau kipas dia tu sebelah je yang boleh pakai.sebelah lagi tu wayang je..nampak berpusing tu pun sebab mechanic dia sumbat motor kipas syiling kat dalam tu..dulu sebelum firefly ambik,semua fokker tu diorang pakai buat menebas hutan kedaung kat pahang sana.lu tau la pahang tu hutan dia macam mana. sapa berani nak pegi menebas,silap haribulan kena hambat dengan babi hutan..kalau jumpa dengan rimau pulak sape nak jawab?

hari yang gua tunggu-tunggu pun tiba,untuk first timenye harini gua akan bawak kapal terbang,walaupun bukan solo tapi ni dah boleh masuk dalam arkib 'hari ini dalam sejarah idup gua'..time tu gua dah terbayang member-member darjah satu gua..hehe..tersenyum gua sorang-sorang.. 

sebelum gua terbang untuk pertama kalinya jurulatih penerbangan sempat kasi ceramah sikit kat gua..bla..bla..dekat sejam jugak la.haram betol! tapi last sekali sempat jugak tu dia sound gua,"betul ke lu boleh bawak ni".....ekeleh orang tua ni..gua agak dia saja nak test gua je..cilakak betol,saja nk bagi gua goyang nie.gua pun relax je sound dia balik, "lu macam tak caya gua je"...gua blah sambil sangkut rayban celup harga seratus yang gua beli kat fesbuk kat telinga then gua terus panjat naik atas kapal terbang kecik tu.. 

minyak,air,hydraulic,temperature,pressure,radio,compass,kipas kiri kanan, altimeter,barometer,tachometer,speedometer dan segala tok nenek meter dalam tu semua oK...dalam hati gua merungut jugak "ape kejadahnye banyak sangat meter ni,bawak panther jerung jugak senang,ada 3 meter je".gua dah puas hati lepas check semua instrument kat dalam cockpit.semua function ok.gua baca doa sikit2..gua buka kunci then trus tekan push start button,rasa macam nak bawa civic typeR je siap ada push start button nih..

kipas dekat kiri kanan pun bepusing pelan-pelan, dengan confidennye  gua terus bawa pesawat kecik tu kluar dari taxiway terus pegi ke runway..gua pegang joystick tu kuat-kuat.gua hello-hello  control tower mintak izin nak terbang ikut radio...tapi ntah ape mamat kat control tower tu mencarut sampai gua sendiri tak paham..kalau tak pandai speaking lu cakap melayu dah la.. lu punya cakap omputih cam gampang! gua malas nak layan sangat..gua jawab dengan suara kental je,ready for takeoff.terus gua tune channel radio era..channel lain susah nak dapat sebab ramai sangat orang dengar.joystick tu gua tarik slow2,pesawat kecik tu pun bergerak..makin lama makin laju..agak-agak meter baru sampai 50km/j tetibe gua ada dengar bunyi dari belakang..macam biasa gua dengar je bunyi ni..

Toott...Toott....

tetibe je ada  patrol car putih dengan belang-belang  biru kuning  siap nyala-nyala lampu biru take over kapal terbang kecik yang gua tengah bawak tadi tu..sial betol!! terus potong stimm..saje bikin gua panas ni. gua pandang jurulatih kat sebelah gua tu,dia pun mula gelabah,muka panik semacam je pandang gua..gua terus sound je,"ape citer ni bro?lu tak bayar roadtax kapal terbang buruk ni ker ape sampai pakcik dua orang tuh tahan suruh gua berenti nih?"...

gua berenti parking kat tepi then gua terus melompat turun..gua nak pegi sembur sapa yang buat lawak time gua nak takeoff ni..dua orang brader,sorang misai lebat umur dalam 40 gua agak dan sorang lagi muda pakai uniform biru keluar dari kereta putih tadi bawak buku kecik dengan pen kat tangan.

takde bagi salam ape terus gua sound dua brader tu,"excuse me,ape kess ni main tahan-tahan ni,sekali gua langgar dengan kipas kapal terbang tu putus dua kereta lu tuh?".
tenang je dia jawab,"mintak maaf encik,boleh mintak lesen dengan IC cik?"
gua menggelupur sekejap,terus raba kocek seluar bawak keluar wallet carik lesen..dengan muka pucat terus gua hulur lesen dengan IC kat brader tu,

       "encik ni takde lesen memandu,lesen moto je ada ni"...
       "encik ni dah punbuat 2 kesalahan,memandu di atas jalan tanpa lesen dan tak pakai                seat belt"..brader lagi sorang tu pulak sound.

*mana la gua tau nak jadi pilot pun kena ada lesen memandu kelas D.masa gua belajar undang-undang pun xde cerita pasal ni..cukup-cukup gua kena basuh tengah panas tuh.dan lepas kes tu jugak la baru gua tau kat runway pun ada speed trap macam highway sebab runway pun kira jalan raya jugak,ada line putus & double line.. then gua memang sengaja taknak pakai seat belt tadi..mana ada road block kalau terbang kat atas.

gua sengih2 je kat dua brader tu,pastu mula la buat macam-macam cerita kesian...sembang punya sembang tapi takde hasil.tak boleh nak kawtim...last-last gua cakap dia,gua ni student lagi. gua buka wallet carik student card,then ternampak ada 6posen dalam tu. seposen sekeping,5posen sekeping..gua pun hulur student card gua.then dia hulur buku dia mintak autograph gua..belum jadi pilot lagi da ada peminat.terharu betol..lepas setel gua terus capai helmet pacak balik kL.. sampai seremban minyak moto pulak nak abes.brenti stesen minyak buka wallet tinggal seposen je..tawakal je la.harap2 bleh sampai kL.tadi 5posen gua dah sedekah kat peminat, terharu sangat sebab dia jadik orang first yang mintak autograph dari gua.. 

sampai kat situ je cerita gua jadi pilot..duit tptpn pun dah abes..on the way balik ke kL tu gua dah pikir masak-masak..gua terpaksa buat satu decision besar dalam hidup gua.gua dah taknak jadi pilot!!!


to be cont'...

Wednesday, 25 August 2010

pengharaman internet

rasanya gua belum layak lagi nak bagi pendapat,apetah lagi keluarkan hukum-hakam yang sampai ke tahap mengharamkan yang halal..

tapi pagi ni tanpa perlu merujuk pada mana-mana kitab, gua terpaksa jugak keluarkan hukum ni yang gua percaya ramai yang setuju dan sependapat dengan gua.

                                 *internet kat sini memang macam HARAM!!!

satu je pesan gua kat abang-abang pilot yang belagak dengan rayban polaroid lu orang tu, boleh tak lu orang kalau nak bawak 777 atau A340 tu lalu kat tempat lain.toksah la dok main-main kat atas kepala gua..nanti jangan sampai lu orang menggelupur pegang joystick kalau mercun roket gua main kejar-kejar kat belakang lu.

Tuesday, 24 August 2010

mak bulan

harini cukup 14 hari umat islam menunaikan ibadah puasa..yang tak posa tu lain kira. malam tadi gua dok usha2 langit,konon2 nak tengok shooting star..memang gua slalu nampak benda alah tu..lagipun time2 mcm ni memang bintang tengah terlompat-lompat.seronok nak raYa agaknye...shooting star takde,bulan je yang ada. gua perati betol2,gua congak2 sket.gua rasa tak sedap ati..ni baru malam ke 14,apesal bulan penuh?

dulu gua ada la jugak belajar sket-sket pasal ilmu falak ni.tp tak abes..gua fedup trus gua tukar course blajar ilmu hisab..tapi ilmu hisab ni sampai sekarang pun belum khatam lagi..kalu nak diikutkan, kalau malam ke 14 dah jadik mak bulan maknanye dah sampai fasa bulan penuh,separuh fasa dah completed.so ada 14 atau 15 hari lagi dia jadik anak bulan semula.kalu macam tu tahun ni puasa 29hari je la..
kalu ikut calender cina pun 10hb tu dah masuk ari ke dua bulan baru..gua kalu bab2 tengok anak bulan ni,abes sumer kalender gua tengok...benda macam ni bukan bleh buat main-main..boleh lari gua punya timing.

badan dah la berpeluh2(humidity teruk malam tu),gua termenung jugak la sekejap..tiket Abus dah beli,mercun bola gua dah tempah 4 beg,tu belum kira mercun roket dengan mercun bawang..takkan la tahun ni sampai kampung orang sumer tengah rilex tengok tv sambil makan kueh raya dengan lemang..demmit!

awal-awal lagi gua dah syak diorang kat sini memang plan nak raya awal tahun ni sebab gua dah penah kena dua tahun sudah..tengah siap-siap nak pegi keje tetibe tok imam kat mekah takbir raya kat tv..terus gua tukar baju melayu.meleleh air mata gua...mintak2 la penyimpan mohor besar tanah melayu terlupa nak tgk anak bulan tahun ni..

*air mata gua meleleh tu bukan sebab ape,gua selongkar beg yang ada cuma baju melayu je,seluar dia gua tak jumpa, sah tertinggal kat kampung.binawe betol..esoknye gua terus pegi semayang raya pakai jubah...

Monday, 23 August 2010

prakata

bismillahirrahmannirahim...

nak buat pape pun biar la baca bismillah dulu,biar setan tak brani nak datang dekat,nak tulis blog setan tak bleh ada dekat,nanti kang dia bisik benda bukan-bukan laen plak yang gua tulis..tapi bulan2 posa ni manade setan..orang tulis buku pun ada prakata,so guA tulis blog pon kena ader prakata jugak la kot,gua agak la. nanti karang org ckp tak sopan pulak,main redah je..ntah pehal tetibe je 2 3 ari ni semangat nak merepek kat blog tetibe datang....gua pun jadi heran,tapi rasa-rasa gua tau dia pny punca.buku jahanam kat atas meja gua tu..patut la member gua pesan,"lu jgn ikut sangat". baru gua tau akibatnye...memang jahanam!!